2016. november 8., kedd



WF 2015 és 2025 szűrők – avagy miért vegyünk „ráakasztós” szűrőt?

Annak ellenére, hogy hosszú múltra tekintenek vissza, még mindig nagyon kevesen használják az ún. ráakasztós akváriumszűrőket. Ezek az akváriumon kívül foglalnak helyet, de nem alatta vagy mellette, mint a közismert külső szűrők, hanem az akvárium üvegére akasztjuk őket. Egy csövön szívják fel a vizet, ami szűrés után egy szélesebb felületen folyik vissza belőlük.

Miért érdemes ilyen szűrőt használni?


1.      Méret: mivel nem a vízben foglalnak helyet, nem kell a mérettel takarékoskodni: több szűrőanyagot használhatunk, még viszonylag kisebb akváriumunkat is több fázisban szűrhetjük, így hatékonyabb lesz a szűrés.
      2. Egyszerű karbantartás/tisztítás: Az ilyen szűrők felül nyílnak, szűrőanyagaik egyszerűen kiemelhetők, így azokat úgy tudjuk tisztítani, cserélni, hogy a szűrőt közben le sem kell állítani, és a vízbe sem kell nyúlnunk.
       3. Egyszerű és hatékony levegő-bekeverés: A víz folyamatosan viszonylag nagy felületen csorog vissza, így hatékonyan dúsítja a vizet levegővel/oxigénnel. Ez pedig a legtöbb esetben sokkal halkabban történik, mint amikor pl. egy belső szűrő levegőt porlaszt a vízbe, így a folyamat minket sem fog zavarni.

Megfontolandó: Ha ilyen szűrőt választunk, egy dologgal kell tisztában lennünk: a készüléket az akvárium üvegéhez, fent kívül kell rögzítenünk. Ha az akváriumnak előre gyártott teteje van, azt ehhez meg kell majd bontanunk. Ha viszont ez egyszerűen megoldható, vagy egy más konstrukciójú tető lehetővé teszi a rögzítését, nyugodtan válasszunk ráakasztós szűrőt!

Webáruházunkban  jelenleg két praktikus méret kapható 150 és 300 l/h teljesítménnyel.
Kb. 40 és 80 literes akváriumméretig javasoljuk őket.