Segítség! Algásodik a tavam! (I.rész)
( A zöld lé csak a pohárban egészséges!)
Az algák jelenléte a tóban minden-napos,-még ha szabad szemmel nem is vesszük észre őket.
Több 10000 alga faj létezik a természetben. Létfontosságú a felszíni vizeinkben, hiszen oxigént termel.
Gondot csak akkor jelentenek, ha felborul a biológiai egyensúly, zavar támad az öntisztuló folyamatban, így az algák robbanás szerűen túlszaporodnak.
Így mindig a kiváltó okot kell elhárítani, különben újra és újra probléma lesz az algákkal..
A kerti tavakba csupán néhány algafaj jelent gondot, melyek egymástól jól megkülönböztethetőek.
Egyik faj a széles körben elterjedt Volvox nemzetségű lebegő alga, mely zöldesre festi a tó vizét, szélsőséges esetben olyan "zöld levessé" változtatja a tavunkat, hogy sem a halakat, sem a növényeket nem láthatjuk benne. Ezt a hirtelen fellépő jelenséget nevezzük algavirágzásnak.
A tavasz első sugarai aktivizálják ezt az algafajt, de elszaporodásukhoz nagyban hozzájárul a vízben oldott tápanyagok, melyeket kora tavasszal, még kizárólag az algák tudnak hasznosítani, hisz a többi növény, még épp hogy elkezd éledezni.
Sok tó tulajdonos ilyenkor leereszti a vizet, és újat tölt bele, ami a tápanyag jelenlétét nem oldja meg, így az algák újult erővel ismét támadásba lendülnek.
Ilyenkor használhatunk különféle algagátló szereket, vagy megvárjuk türelmesen, míg lejátszódik a folyamat.
Hisz amikor elfogy a tápanyag, az algák elpusztulnak.
Fontos ilyenkor, hogy a tavunkat levegőztessük, hisz az elpusztult algák elkezdenek lebomlani, s ilyenkor oxigén hiány léphet fel.
A megfelelő szűrés is sokat segít ilyenkor.