2016. augusztus 18., csütörtök

Hogyan válasszunk kerti tavi szivattyút?




Ott állsz a polc előtt, óriási a választék és az árkülönbség, de melyiket válasszam?
Voltál már ilyen helyzetben? Vagy épp most kezdesz a tóépítésbe? Még nincs tapasztalatod?

Segítsek?



Első és legfontosabb a biztonság. Vagyis a kertbe csak olyan vízpumpát vásárolj, amit kültérre szántak, és gumi bevonatú kábellel van ellátva. És itt már megmérhetjük előre, hogy hány méteres kábel szükséges nekünk.
De térjünk rá a választásra.
Először tisztázzuk magunkba, hogy milyen funkcióra szánjuk a tavi szivattyút.

1.       Csupán egy kis vagy nagy szökőkutat szeretnénk. Akkor meg kell néznünk, hogy milyen szökőkút fejeket adnak a szivattyúhoz. Gömb, tulipán, gejzír..  Minél nagyobb a vízpumpa teljesítménye annál nagyobb és látványosabb lesz.
       Ekkor a szökőkút szivattyút max. 0,5m mélyre helyezzük a tavunkba. Ha szükséges, rakjunk alá   
      ládát, téglát, vagy követ.

2.Csobogót vagy patakot szeretnénk  a kertünkbe. Akkor fontos megnéznünk a tavi szivattyú emelési magasságát. Általában egy görbével ábrázolják, hogy milyen magasságban mekkora a vízhozama. Fontos tudnunk, hogy a maximális emelő magasságban már csak éppen hogy csordogál a szivattyú. Így ha csak 80 cm-re szeretnénk emelni a vizet, akkor legalább 1 m-es emelőmagasságú szivattyút válasszunk. Itt is áll, hogy minél nagyobb a vízpumpa teljesítménye, annál nagyobb az emelő magassága.


3. A tó szűrőnkbe szeretnénk eljuttatni a vizet. Ekkor a legfontosabb meghatározni a tavunk nagyságát m3-ben.  Ezt legpontosabban és legegyszerűbben az első feltöltéskor tudjuk megnézni. Egyébként pedig matematika… 
Ha a tavi szűrés miatt vásárolunk szivattyút, úgy lehet számolni, hogy legalább 3 óránként forgassa át a vizet. Vagyis egy 6 m3-es tóhoz legalább 2000l/h teljesítményű szivattyút válasszunk.
Itt megnézhetjük azt is, hogy hány mm szemcse átmérőjű szennyeződést képes átvinni a szivattyú. Ilyenkor semmiképp ne válasszunk olyat amiben a rotor előtt egy kis szivacs van, mert akkor sűrűn mosogathatjuk.

4. Ezeket a funkciókat kombinálhatjuk. Vagyis mehet a tavi szűrőnkbe is a víz és közben lehet egy kis szökőkutunk, vagy csobogónk is. Ekkor viszont figyelembe kell venni, hogy ha az átfolyó vízmennyiséget lecsökkentjük, akkor a vízhozam mindkét felé csökken. Tehát legalább eggyel nagyobb teljesítményű szivattyút vásároljon.

5. Tovább is lehet finomítani. Lehet egyben víz alatti szűrős, vagy UV lámpával ellátott, napelemes vagy úszó, vagy akár szárazföldről is üzemeltethető. Ezt már mindenki saját igénye és pénztárcája dönti el.

Jó vásárlást! Ha további kérdése van, nyugodtan kérdezzen, szívesen segítünk.